Pyszny sernik z polewą czekoladową – poznaj prosty przepis!

Sernik to ciasto, które pisało się do polskiej tradycji. Towarzyszy nam w święta i na większe okazje. Choć standardowa forma sernika z rosą, która jest najpopularniejsza, oczywiście nie bez powodu, zachwyca smakiem, to do tej pory powstało mnóstwo wersji tego wyśmienitego deseru. Tradycyjna receptura wymaga sporo czasu, jednak w przypadku jego braku, skorzystać można z wersji skróconej, która zapewnia równie wyborny smak.

Składniki:

  • 500 g zmielonego sera
  • ½ szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g herbatników
  • pół cytryny
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie

              Masło rozpuścić na niewielkim ogniu i odstawić do ostygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Herbatniki rozgnieść lub rozdrobnić blenderem, dodać do nich połowę rozpuszczonego i przestudzonego masła, wymieszać dokładnie i wyłożyć spód formy. Ważne, by warstwa była zwarta, dlatego należy dociskać ją dłonią. Po uzyskaniu jednolitego spodu, blaszkę należy wstawić do lodówki.

              Skórkę cytryny zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wycisnąć sok z połowy cytrusa, dodać do utartych jajek. Następnie, dalej ucierając ręcznie lub przy pomocy robota, dodać resztę rozpuszczonego masła, mąkę ziemniaczaną oraz porcjami dodawać zmielony ser. Gdy konsystencja masy będzie gładka, należy przelać ją do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. Celsjusza. Piec około 40-45 minut. Po tym czasie, należy wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki pozostawić ciasto do wystygnięcia. Gdy sernik będzie całkowicie chłodny, należy wstawić go do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie należy przygotować polewę czekoladową Wedla.

Smak i estetyka

              Sernik można ozdobić dodatkowo posiekanymi orzechami, migdałami w płatkach lub wiórkami kokosowymi. Niezwykłe walory estetyczne i smakowe zapewni polewa z białej czekolady. Przepis na sernik nie jest czasochłonny, a zapewnia stworzenie deseru, który niemal rozpływa się w ustach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here