Eko jedzenie wydaje się być coraz to bardziej popularna. Coraz to większa liczba sklepów do swojej oferty włącza produkty oznaczone jako produkty ekologiczne i produkty bio. Dlaczego tak jest? Czy naprawdę kupując powinniśmy wybierać częściej produkty ekologiczne, które niestety nie rzadko są sporo droższe od ich mniej ekologicznych zamienników? I w jaki sposób jedna marchew może być ekologiczna, zaś druga już taka nie jest?


Zwykła żywność to nie to samo co eko jedzenie
Otóż, przyjrzyjmy się nieco bliżej żywności którą zazwyczaj widujemy na sklepowych półkach, tej na której specjalnego oznaczenia „eko”, „bio” lub „organic” po prostu brak. Taka żywność musi pięknie prezentować się na półkach sklepowych, nasza marchew czy pomidor musi przyciągnąć wzrok klienta, tak by kupił on właśnie nasz produkt, a nie produkt leżący obok, pochodzący od innego dostawcy. Z całą pewnością można powiedzieć, że reklama jest dźwignią handlu, ponieważ produkt dobrze rozreklamowany będzie sprzedawał się lepiej, jednak sama reklama nie wystarczy, wszak nawet najlepiej rozreklamowany produkt nie znajdzie ostatecznego odbiorcy jeśli nie wygląda on najlepiej, dodatkowo każda forma reklamy wymaga dodatkowych środków finansowych, a nasz produkt nie może być przecież zbyt drogi. Nawet jeśli nie chcemy wprowadzić na rynek najtańszego produktu, to musimy pamiętać, że zbyt duża różnica ceny pomiędzy naszym produktem, a produktami dostarczanymi przez innych dostawców może działać na naszą niekorzyść, a nasze produkty będą sprzedawały się gorzej. Dlatego też producenci bardzo chętnie podczas produkcji swoich produktów posiłkują się przeróżnymi sztucznymi, nienaturalnego pochodzenia zamiennikami i to od najwcześniejszych etapów produkcji, czyli nasza marchew nawożona jest nawozami chemicznymi, opryskiwana również chemią, a dodatkowo podczas jej produkcji czy hodowli używa się różnego rodzaju polepszaczy wyglądu, smaku czy chociażby środków konserwujących takich jak konserwanty, by nasz produkt mógł w idealnym stanie wizualnym trafić na półki sklepowe, przechodząc wcześniej bardzo długą drogę, od nas czyli od dostawcy, poprzez hurtownika, aż po właściwy sklep.
Eko jedzenie jest po prostu zdrowsze!
W przypadku żywności naturalnej, czyli tej oznaczonej jako żywność ekologiczna lub żywność biologiczna sprawa wygląda nieco inaczej, a sama produkcja tego typu żywności jest o wiele bardziej skomplikowana niż mogłoby się to wydawać. Po pierwsze należy pamiętać, iż podczas produkcji żywności ekologicznej nie ma miejsca, nawet na najmniejsze ilości chemicznych zamienników czy odczynników. Wszystkie składniki jakich używamy podczas produkcji żywności ekologicznej powinny być w stu procentach pochodzenia naturalnego i to już od samego początku. Dodatkowo producent, który ubiega się o miano produkcji ekologicznej powinien przestrzegać klarownie określonych zasad, które normowane są przeróżnymi aktami prawnymi, dzięki czemu nie ma miejsca tutaj nawet na małe odstępstwa i dzięki czemu my jako klienci, mamy pewność, że w momencie gdy wybieramy produkt ekologiczny trafiamy właśnie na najzdrowszy i w pełni naturalny produkt.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here