Popularność stwierdzenia bio żywność zatacza coraz to większe kręgi. Coraz to większa liczba osób (a popularność rośnie niemal z tygodnia na tydzień) decyduje się na zmianę swojej diety i włączenie do niej produktów ekologicznych. Nikogo nie powinno to dziwić, świadomość konsumentów rośnie, a każdy z nas przecież chciałby przez długie lata móc cieszyć się pełnią sił i dobrym zdrowiem. Dlatego też w sklepach coraz częściej spotykane są półki, a nawet całe działy z produktami ekologicznymi, oznaczone jako bio żywność.


Prawdziwa bio żywność jest specjalnie oznakowana
Niestety, producenci bardzo szybko zauważyli rosnący trend na zdrową, bio żywność i starają się nas za wszelką cenę przekonać, że ich produkt właśnie taki jest, choć czasami poważnie mija się to z prawdą. Mianowicie niektórzy z producentów, szczególnie ci którzy są mniej uczciwi wobec klientów, na opakowaniach swoich produktów bardzo dużymi literami informują nas, jako konsumentów, że ten produkt to „zdrowy produkt” lub hasłami typu „czysta natura”. Hasła te nie zawsze są kłamstwem, gdyż żaden produkt wprowadzony do regularnej sprzedaży sklepowej, przeznaczony do spożycia nie może bezpośrednio przy umiarkowanym użytkowaniu powodować u nas sytuacji podczas której zagrożone byłoby nasze zdrowie czy życie, więc każdy produkt, który znajdziemy na półkach sklepowych musi być w pewnym stopniu zdrowy. Niestety, niezależne badania nieubłaganie wskazują, że długotrwałe i regularne spożywanie produktów podczas produkcji której użyte zostały środki chemiczne może po latach nieść naprawdę zgubne skutki na stan naszego zdrowia, a wzmożone reakcje alergiczne to tylko najdelikatniejsze z tych skutków. Dlatego też decydując się na zakup produktów ekologicznych, czy bio żywności powinniśmy pamiętać, że prawdziwa bio żywność jest specjalnie certyfikowana i oznaczona, dzięki czemu mamy pewność, że dany produkt rzeczywiście powstał zgodnie z zasadami określającymi produkcję ekologiczną.
Bio żywność jest po prostu zdrowsza
Tego nie trzeba nikomu chyba mówić, każdy zdaje sobie z tego sprawę, prawda? Jednak czy wiecie moi drodzy dlaczego tak jest? Otóż podczas zwykłej produkcji żywności, tej która nie jest oznaczona później jako ekologiczna, producenci bardzo często i niezwykle chętnie sięgają po tańsze, łatwiej dostępne i często o wiele bardziej efektywne w działaniu zamienniki niektórych naturalnych składników. Są to oczywiście sztuczne zamienniki, najczęściej pochodzenia chemicznego, co po latach może mieć naprawdę duży wpływ na nasze zdrowie. W przypadku produkcji produktów oznaczonych jako bio żywność nie ma miejsca na sztuczne, chemiczne zamienniki, utrwalacze smaku, polepszacze zapachu czy konserwanty. Nad wszystkim czuwają liczne kontrole, które są w swoich osądach nieubłagane, a których kontroli to wyniki świadczą o tym, czy dany producent nadal może posługiwać się certyfikatem produkcji ekologicznej. Dzięki temu, my jako konsumenci wiemy, że gdy kupujemy certyfikowany produkt jest on w stu procentach naturalny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here