W dzisiejszych czasach zywnosc ekologiczna jest tematem, który z dnia na dzień staje się coraz to bardziej popularny. Odwiedzając sklep spożywczy, niezależnie od tego czy jest to wielki hipermarket, czy też może pomniejszy, osiedlowy sklep w którym na szybko robimy zakupy, z całą pewnością trafimy w nim na półkę oznaczoną jako „zywnosc ekologiczna” gdzie znajdują się niemal identyczne produkty jak na półce obok, która to półka pozbawiona jest napisu „zywnosc ekologiczna”. Dlaczego tak jest?


Czym jest zywnosc ekologiczna
Otóż, na samym początku należy odpowiedzieć sobie na pytanie czym tak właściwie jest zywnosc ekologiczna. Mianowicie zywnosc ekologiczna jest żywnością, która została wyprodukowana w stu procentach z produktów ekologicznych, czyli w pełni wyprodukowana z produktów naturalnych. Nie znajdziemy w jej składzie najmniejszej nawet ilości chemii, czy innych sztucznych składników, które są wszechobecne niemal podczas produkcji żywności zwykłej, tej która nie jest oznaczona mianem ekologicznej. Dlaczego więc producenci zwykłej żywności tak chętnie używają chemicznych zamienników podczas produkcji? Otóż, odpowiedź jest naprawdę prosta, mianowicie chemiczne zamienniki są po prostu o wiele tańsze, o wiele łatwiejsze w zdobyciu i co ważne, często są one o wiele bardziej efektywne, co podczas dużych produkcji ma naprawdę spore znaczenie. W żywności ekologicznej zaś nie ma miejsca na chemię, nie znajdziemy więc tu żadnych sztucznych polepszaczy smaku, zapachu czy nawet wyglądu, nie ma tutaj miejsca na opryski chemiczne czy sztuczne konserwanty, a wszystkie półprodukty użyte podczas produkcji produktu ostatecznego muszą być w pełni naturalnego pochodzenia, dodatkowo producent sam musi je stworzyć, gdyż musi być on jak najbardziej samowystarczalny. Producent żywności ekologicznej musi spełniać szereg norm oraz zasad, które są regulowane prawnie, a których przestrzegania pilnują odpowiednie kontrole.
zywnosc ekologiczna jest po prostu zdrowsza
Teoretycznie żaden produkt wprowadzony do regularnej sprzedaży nie może w bezpośredni sposób zagrażać naszemu zdrowiu, ani tym bardziej życiu, jednakże niezależne badania jasno i nieubłaganie wskazują na to, że regularne i długotrwałe spożywanie produktów, które były wyprodukowane z dodatkiem chemii, może po latach nieść zgubny wpływ na stan naszego zdrowia. Dlatego też warto się nieco pochylić nad produktami ekologicznymi i przynajmniej te, które zdarza się nam jadać regularnie zmienić na takie, które są pochodzenia ekologicznego. Owszem, być może będzie to nieco droższe dla naszego portfela, jednak śmiało możemy te parę złotych więcej za produkt ekologiczny potraktować jako inwestycję w coś, czego wartość jest bezcenna, czyli w stan naszego zdrowia. Przecież każdy z nas chciałby cieszyć się dobrym zdrowiem oraz wyśmienitą kondycją przez długie lata, a to co spożywamy ma bardzo, niezwykle wręcz duży wpływ na stan naszego organizmu. Zywnosc ekologiczna bez dodatku chemii jest po prostu o wiele zdrowsza.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here