Plastry wędzonego łososia najczęściej lądują na naszych kanapkach, nieco rzadziej na smakowitych naleśnikach. W jakim towarzystwie serwować natomiast świeże i aromatyczne filety z łososia?
Sosy i marynaty do łososia
Świeże filety z łososia, takie jak popularne MOWI Pure najczęściej przyrządzamy w piekarniku lub na patelni. Te delikatne mięso nie wymaga dłuższego marynowania, zwykle wystarczy je nasmarować sosem. Jakim? Możliwości jest naprawdę wiele. Jedna z nich to popularny japoński sos teriyaki składający się przede wszystkim z sosu sojowego, miodu i sake. Na Dalekim Wschodzie używa się go przede wszystkim właśnie do ryb. Marynatę możemy również przygotować w domu, na przykład w wersji imbirowej. Wystarczy odrobina startego imbiru, octu ryżowego, sosu sojowego, oleju sezamowego i nasion sezamu, a także miodu. Wystarczy pół godziny marynowania. Z kolei Skandynawowie uwielbiają gravlax, czyli łososia przyprawionego mieszanką cukru, soli, pieprzu, nasion kolendry i tartą skórką z cytryny.
Ziemniaki czy makaron?
Wiele osób zastanawia się z czym podawać pieczone lub smażone filety ze świeżego łososia, takie jak MOWI Pure. Odpowiedź powinna zadowolić wszystkich: z tym, na co akurat mamy ochotę! Zgodnie z trendami rodzimej kuchni doskonale sprawdzą się ziemniaki, przede wszystkim w wersji pieczonej lub frytki. Inspirując się kuchnią azjatycką możemy podawać łososia z ryżem długoziarnistym bądź chińskim makaronem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać także kaszę, zwłaszcza łagodną w smaku jaglaną czy jęczmienną.
Pozostałe dodatki do łososia
Zdrowa i smaczna dieta nie wyklucza obecności innych szczególnie ważnych dodatków. Wręcz przeciwnie! Doskonale sprawdzą się między innymi zielone warzywa, na przykład gotowane szparagi, fasolka szparagowa, brokuły. Warto rozważyć dodanie do nich sosu holenderskiego. Łososia możemy jadać także w towarzystwie szpinaku, surowego lub z patelni z dodatkiem czosnku i gałki muszkatołowej. W wielu przepisach na idealnego pieczonego łososia spotkamy również pomidorki koktajlowe, które mogą stanowić element surówki lub upiec się razem z mięsem.