W dzisiejszych czasach produkty ekologiczne są coraz to bardziej popularne. Nie ma w tym nic dziwnego. Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że są one po prostu o wiele zdrowsze od tych produktów, które na co dzień widujemy na półkach czy w działach sklepowych, a które to produkty nie są oznaczone jako ekologiczne. Jeszcze parę lat temu wiele osób uśmiechało się szydząc pod nosem na widok produktów ekologicznych, jednak dzisiaj i te osoby potrafią zmienić swoje poglądy i coraz częściej sięgać po produkty ekologiczne. Wszak to co jemy, to co spożywamy ma ogromny wręcz wpływ na stan naszego zdrowia, zaś każdy z nas przecież chciałby cieszyć się dobrym zdrowiem i świetną kondycją przez długie, długie lata. Dlatego też nikogo już dzisiaj nie dziwi na półce sklepowej ekologiczna bio marchew, zaś gdy ją kupimy nie dziwimy się, że jest ona o wiele smaczniejsza niż ta którą kupiliśmy ostatnio, a która to marchew nie była oznaczona jako ekologiczna bio marchew.
Chemia w zwykłej marchwi
Producenci już od najwcześniejszych faz produkcji starają się ograniczać koszta. Używają maszyn, które zgodnie z wcześniejszymi informacjami, są o wiele bardziej efektywne niż praca ludzkich rąk, dodatkowo używają oni nawozów i innych środków pochodzenia chemicznego, bo te z kolei są o wiele tańsze w uzyskaniu, niż ich naturalne zamienniki. Często można je też wyprodukować samemu, co jeszcze bardziej ogranicza ponoszone koszta. Z racji faktu, iż produkt musi być odpowiednio wyeksponowany, by trafić do klienta, do kosztów dochodzą jeszcze schludne opakowania oraz kwestie związane z jego reklamą. Owszem, zwykła marchew nie jest do końca niezdrowa, ale przez tą całą pogoń za klientem oraz używanie chemicznych zamienników jest o wiele mniej zdrowa niż droższa marchew ekologiczna.
Produkcja ekologiczna.
Podczas produkcji, czy w przypadku produktów ekologicznych, hodowli ekologicznej, ekologiczna bio marchew jest traktowana i przygotowywana zupełnie inaczej. Podczas produkcji ekologicznej nie używa się żadnych maszyn, a wszelkie prace produkcyjne w gospodarstwie ekologicznym powinny być przygotowywane pracą własnych rąk. Dodatkowo podczas produkcji, już od najwcześniejszych faz rozwoju należy używać jedynie produktów pochodzenia naturalnego, najlepiej takich które pochodzą z tego samego gospodarstwa, wszak gospodarstwo ekologiczne powinno być jak najbardziej samowystarczalne. Należy pamiętać, że produkcje ekologiczną określa szereg zasad oraz norm, których przestrzegania pilnują liczne kontrole, zaś normy i zasady te dodatkowo określane są w wielu przeróżnych aktach prawnych od których w żaden sposób gospodarstwo ekologiczne nie może uciec, jeśli chce nadal móc posługiwać się przyznanym mu certyfikatem. Wszystkie te restrykcyjne przepisy z całą pewnością pozwalają nam, jako konsumentom, ufać i wierzyć w produkty ekologiczne, wszak jeśli decydujemy się już dopłacić nieco grosza do danego produktu, chcemy mieć pewność, że jest on tym za co się podaje.