Zdrowa żywność to hasło które coraz częściej pojawia się podczas rozmów, niezależnie od tego z kim tak naprawdę rozmawiamy. W sklepach zaś, również niezależnie od tego czy zazwyczaj robimy zakupy w dużych sklepach należących do jeszcze większych sieci, czy też może preferujemy małe osiedlowe sklepiki w których pracuje dobrze nam znana od wielu lat osoba, coraz to częściej pojawiają się półki oznaczone jako „zdrowa żywność” oraz jako „żywność ekologiczna”. Czasami nawet ciężko jest się zdecydować i poświęcamy bardzo dużo czasu na wybór niepozornego na pierwszy rzut oka produktu. Nie ma w tym nic dziwnego, każdy z nas chce być zdrowy i każdy z nas przez długie lata chce cieszyć się dobrym zdrowiem oraz świetną kondycją, a z całą pewnością to co spożywamy ma duży wpływ na stan naszego zdrowia.
Nie każda żywność jest zdrowa
Z całą pewnością wiemy, iż żadna żywność wprowadzona do regularnej sprzedaży nie może w sposób bezpośredni zagrażać naszemu zdrowiu ani tym bardziej życiu. Jest to wręcz oczywiste. Badania jednak nieubłaganie wskazują, że żywność produkowana w zwykły sposób, czyli z dodatkiem różnych zamienników pochodzenia chemicznego, mowa tutaj o żywności, która nie jest oznaczona jako żywność ekologiczna, podczas regularnego spożywania po latach może nieść naprawdę zgubny wpływ na stan naszego zdrowia. Wzmożone reakcje alergiczne to tak naprawdę pikuś przy problemach których możemy się nabawić. Ma to związek z faktem, iż podczas zwykłej produkcji żywności bardzo często producenci korzystają z różnej maści chemicznych zamienników, które są często tańsze i łatwiejsze w zdobyciu, a w dodatku są one o wiele bardziej efektywne niż ich naturalne oryginały. Podczas produkcji żywności ekologicznej nie ma miejsca na tego typu praktyki i jest to unormowane poprzez poszczególne akty prawne, dzięki czemu konsument, który zdecyduje się kupić czasami droższą żywność ekologiczną ma stu procentową pewność, iż kupuje produkt w pełni naturalny. Produkt, który swoje działanie i smak zawdzięcza jedynie mocy natury.
Nie dajmy się nabrać
Rynek produktów ekologicznych rośnie w siłę. Ma to związek z faktem, iż każdy z nas chce jeść zdrowo. Producenci jednak nie zawsze są wobec nas uczciwi i stosują niecne, nie do końca uczciwe wobec konsumentów chwyty marketingowe. Hasła takie jak „zdrowa żywność” czy „samo zdrowie” bezsprzecznie budzą w nas skojarzenia z żywnością ekologiczną. Niestety bardzo często na tych skojarzeniach się kończy i nic więcej wspólnego dany produkt z żywnością prawdziwie ekologiczną nie ma. Nie jest to jednak oszustwo, gdyż każdy produkt wprowadzony do regularnej sprzedaży musi być zdrowy i po jednokrotnym spożyciu nie może powodować u nas żadnych chorób, badania jednak wskazują jasno jak wygląda sytuacja. Dlatego też sięgając po żywność ekologiczną, czy zdrową upewnijmy się, że dany producent posiada odpowiednie certyfikaty produkcji ekologicznej, które najczęściej widoczne są już na pierwszy rzut oka, gdy tylko spojrzymy na opakowanie.