Bio produkty są dzisiaj produktami, których popularność zdaje się rosnąć niemal w oczach, z tygodnia na tydzień z półek sklepowych znika ich coraz więcej, a samych półek zaś przybywa, niezależnie czy mowa tutaj o małych osiedlowych sklepach, czy też może gdy mówimy o dużych marketach należących do wielkich sieci. Nie ma to wiele wspólnego z rzeczywistością jaką witaliśmy na co dzień lata wstecz, jeszcze w poprzednim systemie, gdy idąc do sklepu nie wiedzieliśmy co uda nam się przynieść do domu i czy będziemy mogli z tego ugotować to na co akurat mieliśmy wtedy ochotę. Dzisiaj wygląda to zupełnie inaczej, sklepy są na tyle wielkie, a wybór wręcz przeogromny, że wcale nietrudno jest się w nich po prostu pogubić. Często stajemy więc przed niepozornym na pierwszy rzut oka produktem i nie możemy się zdecydować który wybrać i której marce, któremu producentowi zaufać.
Pamiętajmy, że bio produkty to nie tylko hasło reklamowe
Mimo faktu, iż bio produkty są coraz to bardziej popularne a sami konsumenci stają się coraz to bardziej wymagający, należy pamiętać, iż hasło „bio produkty” nie jest jedynie hasłem reklamowym. Bardzo dużo osób o tym zapomina lub daje się nabrać na podobne, jednak już jedynie czysto reklamowe hasła typu „zdrowa żywność”. W przypadku hasła bio produkty mamy stu procentową pewność, że produkt tak oznaczony pochodzi z produkcji w stu procentach ekologicznej, czyli takiej, która spełnia szereg norm oraz dostosowała się do wielu zasad odgórnie nałożonych i jasno oraz klarownie określonych w poszczególnych aktach prawnych. Raz nadany certyfikat produkcji ekologicznej nie jest ważny wiecznie, gospodarstwo przynajmniej raz do roku przechodzi gruntowne kontrole, których wyniki dopiero wskazują na to czy dany producent w dalszym ciągu może określać swoje gospodarstwo oraz tworzone przez siebie produkty mianem ekologicznych.
Bio produkty nie zawierają chemii
Należy wiedzieć, że podczas regularnej produkcji żywności, takiej która nie jest oznaczona mianem eko, bio czy organic, producenci bardzo chętnie i niezwykle często zastępują niektóre naturalne składniki takimi pochodzenia chemicznego, czyli sztucznymi. Jest to bardzo częsta praktyka, a wiąże się to z faktem, iż składniki pochodzenia sztucznego są po prostu tańsze, o wiele łatwiej dostępne i co ważne, bardzo często o wiele bardziej efektywne niż ich naturalne oryginały. Niestety, niezależne badania nieubłaganie wskazują, iż długotrwałe i regularne spożywanie tak przygotowanej żywności po latach może nieść prawdziwie zgubne skutki dla stanu naszego zdrowia, a wzmożone reakcje alergiczne to tylko najmniejsze z tych skutków. Z tego właśnie powodu wiele osób wybiera coraz częściej bio produkty pozbawione wszelkiej chemii, chociażby zamieniając najczęściej wykorzystywane przez siebie produkty w kuchni na ich zamienniki ekologiczne, w teorii wydaje się być to nieco gorsze rozwiązanie pod względem ekonomicznym, z racji faktu, iż bio produkty są z reguły nieco droższe niż te zwykłe, jednak wiele osób traktuje te parę złotych dopłaty do produktu bio jako długoterminową inwestycję w swoje zdrowie.