Każdy z nas chciałby przez długie lata móc cieszyć się naprawdę dobrym zdrowiem i nienagannym wręcz stanem swojego organizmu. Nie ma w tym nic dziwnego, świetne zdrowie, zarówno psychiczne, jak i fizyczne jest szczególnie ważne w życiu każdego człowieka. Dobre samopoczucie wpływa na całe nasze podejście do otaczającej nas rzeczywistości. Nic więc dziwnego nie ma w fakcie, że i konsumenci wydają się być coraz to bardziej wymagający wobec produktów, które kupują. Coraz częściej, niezależnie od tego czy wolimy zakupy robić w mniejszych sklepach osiedlowych, dużych marketach należących do wielkich sieci handlowych, czy to w coraz to bardziej popularnych sklepach internetowych, coraz częściej decydujemy się na zakup, nierzadko nieco droższych produktów ekologicznych. W każdym z tych typów sklepów znajdziemy dzisiaj choć jedną półkę, o ile nie cały dział poświęcony produktom ekologicznym. Musimy pamiętać, że mowa tu nie tylko o nabiale i mięsie, ale również o takich produktach jak warzywa psiankowate.


Jak warzywa psiankowate mogą być nie ekologiczne?
Wielu z nas zadaje sobie teraz jedno zasadnicze pytanie, które brzmi następująco: Jak warzywa psiankowate mogą być nie ekologiczne, toż to sama natura. W żaden sposób człowiek nie może ingerować w jej rozwój. Otóż nie do końca tak jest. Wiadomo, że warzywa psiankowate są produktem naturalnym, jednak w zależności od hodowli, ziemia w której rosną może być nawożona nawozami sztucznymi, najczęściej pochodzenia chemicznego lub nawozami naturalnymi. Dodatkowo, do przygotowania produktów które nie są później określane jako ekologiczne bardzo często używa się różnej maści sztucznych, chemicznych zamienników naturalnych składników, które to zamienniki są najczęściej o wiele łatwiej dostępne i po prostu o wiele tańsze niż produkty w pełni naturalne, stąd też tak chętnie producenci z takich sztucznych i chemicznych zamienników korzystają, również jeśli chodzi o warzywa psiankowate.
Nie jesteśmy jednak skazani na warzywa psiankowate z dodatkiem chemii!
Musimy o tym wiedzieć, ale musimy również pamiętać, że nie jesteśmy jednak całkowicie skazani jedynie na warzywa psiankowate z dodatkiem chemii. Otóż, wolne od chemii są wszystkie produkty oznaczone jako ekologiczne. Nad produkcją ekologiczną czuwa naprawdę wiele różnych aktów prawnych które w jasny i klarowny sposób określają szereg zasad i norm, których powinno gospodarstwo ekologiczne za wszelką cenę przestrzegać. Dlaczego jednak powinniśmy unikać nieekologicznych warzyw psiankowatych? Otóż, teoretycznie żaden produkt spożywczy który zostaje wprowadzony do regularnej sprzedaży nie może zagrażać w sposób bezpośredni naszemu zdrowiu ani tym bardziej życiu, pamiętać należy jednak to, iż niezależne badania, w praktyce, w jasny i nieubłagany sposób pokazują, iż regularne spożywanie tak przetworzonych i modyfikowanych produktów po wielu latach może nieść naprawdę zgubne skutki na stan naszego organizmu, a wzmożone i pojawiające się, nowe reakcje alergiczne to jedynie najmniej dotkliwe z nich.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here