W dzisiejszych czasach produkty ekologiczne są coraz to bardziej popularne. Nie ma w tym nic dziwnego. Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że są one po prostu o wiele zdrowsze od tych produktów, które na co dzień widujemy na półkach czy w działach sklepowych, a które to produkty nie są oznaczone jako ekologiczne. Jeszcze parę lat temu wiele osób uśmiechało się szydząc pod nosem na widok produktów ekologicznych, jednak dzisiaj i te osoby potrafią zmienić swoje poglądy i coraz częściej sięgać po produkty ekologiczne. Wszak to co jemy, to co spożywamy ma ogromny wręcz wpływ na stan naszego zdrowia, zaś każdy z nas przecież chciałby cieszyć się dobrym zdrowiem i świetną kondycją przez długie, długie lata. Dlatego też nikogo już dzisiaj nie dziwi na półce sklepowej ekologiczna bio marchew, zaś gdy ją kupimy nie dziwimy się, że jest ona o wiele smaczniejsza niż ta którą kupiliśmy ostatnio, a która to marchew nie była oznaczona jako ekologiczna bio marchew.


Chemia w zwykłej marchwi
Producenci już od najwcześniejszych faz produkcji starają się ograniczać koszta. Używają maszyn, które zgodnie z wcześniejszymi informacjami, są o wiele bardziej efektywne niż praca ludzkich rąk, dodatkowo używają oni nawozów i innych środków pochodzenia chemicznego, bo te z kolei są o wiele tańsze w uzyskaniu, niż ich naturalne zamienniki. Często można je też wyprodukować samemu, co jeszcze bardziej ogranicza ponoszone koszta. Z racji faktu, iż produkt musi być odpowiednio wyeksponowany, by trafić do klienta, do kosztów dochodzą jeszcze schludne opakowania oraz kwestie związane z jego reklamą. Owszem, zwykła marchew nie jest do końca niezdrowa, ale przez tą całą pogoń za klientem oraz używanie chemicznych zamienników jest o wiele mniej zdrowa niż droższa marchew ekologiczna.
Produkcja ekologiczna.
Podczas produkcji, czy w przypadku produktów ekologicznych, hodowli ekologicznej, ekologiczna bio marchew jest traktowana i przygotowywana zupełnie inaczej. Podczas produkcji ekologicznej nie używa się żadnych maszyn, a wszelkie prace produkcyjne w gospodarstwie ekologicznym powinny być przygotowywane pracą własnych rąk. Dodatkowo podczas produkcji, już od najwcześniejszych faz rozwoju należy używać jedynie produktów pochodzenia naturalnego, najlepiej takich które pochodzą z tego samego gospodarstwa, wszak gospodarstwo ekologiczne powinno być jak najbardziej samowystarczalne. Należy pamiętać, że produkcje ekologiczną określa szereg zasad oraz norm, których przestrzegania pilnują liczne kontrole, zaś normy i zasady te dodatkowo określane są w wielu przeróżnych aktach prawnych od których w żaden sposób gospodarstwo ekologiczne nie może uciec, jeśli chce nadal móc posługiwać się przyznanym mu certyfikatem. Wszystkie te restrykcyjne przepisy z całą pewnością pozwalają nam, jako konsumentom, ufać i wierzyć w produkty ekologiczne, wszak jeśli decydujemy się już dopłacić nieco grosza do danego produktu, chcemy mieć pewność, że jest on tym za co się podaje.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here