Różnej maści produkty ekologiczne z dnia na dzień zyskują coraz to bardziej na popularności. Nie ma w tym nic dziwnego, wszak każdy z nas chce przez długie lata móc cieszyć się dobrym zdrowiem i świetną kondycją, Rosnącą popularność produktów ekologicznych zauważyli również producenci żywności i tak naprawdę dziś idąc do sklepu, niezależnie od tego czy wybierzemy duży market należący do wielkiej sieci sklepów, czy też może mały osiedlowy sklepik z całą pewnością zauważymy w nim mniejszych lub większych rozmiarów półkę z napisem „produkty ekologiczne”. Bardzo często powstają również samodzielne sklepy, które oferują tylko i wyłącznie produkty ekologiczne, a i te bardzo szybko znajdują sobie grono oddanych klientów.
Czym są produkty ekologiczne
Nie wystarczy jednak wejść do sklepu i robiąc zakupy wybierać jedynie te produkty, które oznaczone są hasłami takimi jak „produkty ekologiczne” czy „zdrowa żywność” aby jeść w stu procentach zdrowo. Tak naprawdę aby móc w pełni zdrowo się odżywiać, powinniśmy najpierw nabyć wiedzę na temat tego czym tak naprawdę są coraz to bardziej popularne dziś produkty ekologiczne. Różnica nie musi być wcale widoczna na pierwszy rzut oka, tak naprawdę najbardziej zobaczymy ją, gdy spojrzymy nieco bardziej szczegółowo na skład produktu, który nas interesuje. I zastanowimy się nad jego produkcją. Otóż, w produktach sprzedawanych regularnie, takich które pozbawione są określenia „ekologiczny” znajduje się bardzo wiele odczynników chemicznych, w składzie takich produktów znajdziemy różnego rodzaju ulepszacze smaku, zapachu, czy nawet działania oraz przeróżne konserwanty, które nie pozostają bez wpływu na stan naszego zdrowia. Dlaczego nie jest to zakazane i dlaczego producenci tak chętnie korzystają z tego typu zamienników? Otóż żaden produkt nie może nam zaszkodzić (o ile nie jesteśmy na niego uczuleni) w sposób bezpośredni po spożyciu w małej ilości, jednakże niezależne badania nieubłaganie wskazują, iż długotrwałe spożywanie tego typu produktów po wielu latach może wywołać u nas różne niezbyt ciekawe zmiany w organizmie, a wzmożone reakcje alergiczne są jedynie najlżejszymi z nich. Takie zamienniki pochodzenia chemicznego są po prostu tańsze, łatwiejsze w zdobyciu i nierzadko o wiele bardziej efektywne.
Produkcja produktów ekologicznych
Podczas produkcji produktów oznaczonych jako „ekologiczne” nie ma miejsca na tańsze zamienniki chemiczne. Nad całym etapem produkcji, już od najwcześniejszych etapów czuwają liczne kontrole, których wyniki dopiero mówią nam, czy dany producent w dalszym ciągu może posługiwać się mianem producenta ekologicznego. Musi on spełnić wszelkie nałożone na niego odgórnie normy oraz zasady, które normalizowane są w przeróżnych aktach prawnych, a raz do roku przejść gruntowną kontrolę swojej produkcji, by w dalszym ciągu móc posługiwać się raz przyznanym mu certyfikatem. Dzięki temu my jako konsumenci mamy stu procentową pewność, że kupując produkt oznaczony jako „eko” mamy do czynienia z produktami czysto ekologicznymi.