Organiczne jedzenie z tygodnia na tydzień staje się coraz to bardziej popularne. Coraz to większa liczba konsumentów robi swoje zakupy spożywcze w pełni świadomie i w pełni świadomie decyduje się na zakup produktów ekologicznych, w tym tych oznaczonych jako organiczne jedzenie. Jest to bardzo ciesząca informacja, choć należy szczerze i otwarcie przyznać, że wybór w sklepach wcale nie jest prosty. Dzisiejsza sytuacja, gdzie sklepy, zarówno te mniejsze sklepiki osiedlowe, jak i duże markety należące do wielkich sieci sklepów, oferują naprawdę wiele towarów, nijak się ma do sytuacji sprzed jeszcze kilkudziesięciu lat, z poprzedniego systemu, gdzie w sklepach wiało pustkami. Dzisiaj osoba, która idzie do sklepu po zakupy, niezależnie od tego na jaki sklep się zdecyduje, staje przed naprawdę nie lada wyborem. Wyborem, który niestety nie należy do najłatwiejszych. Czasami też zastanawiamy się w sklepie czy kupić zwykłe produkty czy też może zdecydować się na organiczne jedzenie.


Odpowiedzmy sobie najpierw na pytanie czym jest organiczne jedzenie
Jest to ważna kwestia. Wiele osób świadomie decyduje się na zakup produktów oznaczonych jako organiczne jedzenie, choć nie zawsze do końca wiedzą z czym tak naprawdę mają oni do czynienia. Wiąże się to z faktem, iż organiczne jedzenie niewiele nam się kojarzy. Wiemy jedynie, że jest zdrowsze niż regularnie sprzedawana żywność. Dlatego też warto wiedzieć, że organiczne jedzenie to nic innego jak jedzenie ekologiczne. A tego typu produktów nie trzeba już chyba nikomu przedstawiać, prawda? Nad produkcjami ekologicznymi czuwa szereg zasad oraz przepisów, które znajdują swoje miejsce w wielu różnych aktach prawnych i których chcąc nie chcąc producenci ekologiczni muszą przestrzegać, by nadal móc określać stworzony przez siebie produkt produktem ekologicznym. Produkty ekologiczne, takie właśnie jak organiczne jedzenie często bywają nieco droższe od zwykłych produktów, choć nie zawsze jest od razu jasne dlaczego tak właściwie tak jest i skąd ta różnica ceny.
Różni się produkcja!
Otóż, aby się tego dowiedzieć należy nieco bliżej przyjrzeć się produkcji żywności. Zacznijmy od tego, iż produkcja zwykłej żywności bardzo często opiera się na pracy wielu maszyn. Dodatkowo podczas produkcji stosuje się bardzo często i niezwykle chętnie zamienniki pochodzenia chemicznego, to właśnie na chemię zamienia się naturalne składniki. Dlaczego? Otóż zamienniki chemiczne są o wiele bardziej łatwe w zdobyciu oraz o wiele tańsze niż ich naturalne oryginały, ponadto nierzadko bywają one niestety o wiele bardziej efektywne od mocy natury, przez co tak chętnie są wykorzystywane podczas zwykłej produkcji. W przypadku produkcji ekologicznej, organiczne jedzenie produkowane jest z ograniczonym użyciem maszyn produkcyjnych. Dodatkowo w składzie jedzenia organicznego nie znajdziemy ani grama, najmniejszej nawet ilości składników czy zamienników chemicznych, a swoje oryginalne działanie i niepowtarzalny smak, a niekiedy i dobry wygląd, produkty ekologiczne takie jak organiczne jedzenie zawdzięczają jedynie ciężkiej pracy i mocy samej matki natury.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here