Słowa żywność ekologiczna to pojęcie, które coraz to częściej pada w rozmowach, niezależnie czy rozmawiamy z dobrym znajomym, który zna nas od czasów dziecka, z kimś z rodziny, czy może jest to rozmowa oficjalna, niezaprzeczalnie, temat zdrowego odżywiania, za czym idzie też pojęcie żywności ekologicznej, jest tematem jak najbardziej na czasie. Nie ma w tym nic dziwnego. Każdy z nas przecież chce przez długie lata cieszyć się dobrym zdrowiem oraz kondycją, a to co spożywamy z całą pewnością ma na stan naszego organizmu naprawdę duży wpływ.


Żywność ekologiczna coraz to bardziej popularna
Rosnącej z tygodnia na tydzień popularności żywności ekologicznej nie da się nie zauważyć. Niezależnie od tego czy robimy zakupy spożywcze w dużych sklepach należących do wielkich sieci sklepów, czy też może preferujemy nasz mały, przydomowy sklepik osiedlowy, podczas zakupów z całą pewnością natkniemy się na półkę oznaczoną jako „żywność ekologiczna”. Konsumenci stali się nieco bardziej wymagający i coraz częściej decydują się kupić produkt zdrowszy, nawet jeśli miałoby się wiązać to z faktem, iż do takiego produktu trzeba nieco dopłacić, w porównaniu do ceny produktu tańszego, nie oznaczonego jako „ekologiczny”. Wiąże się to z faktem, iż świadomość konsumentów jest coraz to większa, więc każdy z nas dba o to, by spożywać jak najzdrowsze produkty. Niestety, producenci nie zawsze są wobec nas szczerzy i bardzo często nieco wykorzystują naszą naiwność. Dlatego też nie powinniśmy im do końca wierzyć. Wszak nie da się nie zauważyć rosnącej coraz to bardziej popularności produktów ekologicznych oraz zdrowego odżywiania, producenci również to widzą, więc bardzo chętnie oznaczają swoje produkty mianem „zdrowej żywności”, czy wypisują na ich opakowaniach hasła typu „wiem co jem”. Takie hasła, to nic innego jak zwykłe chwyty marketingowe, które to hasła na celu mają jedno. Budzić u nas skojarzenia tych produktów ze zdrowymi produktami ekologicznymi, a statystyki nieubłaganie wskazują na to, że bardzo duża liczba osób w łatwy sposób się na nie nabiera, nie sprawdzając tak po prawdzie składu produktów.
Jak więc nie dać się nabrać?
Nie jest to wcale takie trudne. Po pierwsze, musimy wiedzieć, że produkty prawdziwie ekologiczne są oznaczone odpowiednimi logotypami oraz co najważniejsze certyfikatami. Żaden produkt, który rzeczywiście nie jest ekologiczny, nie może więc mówić wprost o tym, że jest „eko”. Ten skrót, jak i wiele innych (czyli skróty typu „bio”, „organic”) zarezerwowany jest dla produktów, które pochodzą z produkcji w stu procentach ekologicznych. Wystarczy więc szukać odpowiednich oznaczeń i za żadne skarby nie dać się nabrać jedynie na hasła „zdrowa żywność”. Aby móc posługiwać się hasłem żywność ekologiczna producent musi spełnić szereg norm oraz wymagań, które to wymagania określane są przez rozmaite akty prawne, a nad których spełnieniem czuwają przeróżne kontrole, których nie da się pod żadnym pozorem zwieść czy w jakiś sposób oszukać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here