Produkty ekologiczne są z dnia na dzień coraz bardziej popularne. Nikogo nie dziwią już coraz częściej i gęściej pojawiające się półki w sklepach na których to półkach możemy znaleźć tylko i wyłącznie produkty ekologiczne. Niezależnie czy najczęściej robimy zakupy w małych, osiedlowych sklepach w których obsługuje nas osoba, którą dobrze znamy od lat, czy też może preferujemy duże sieci sklepów, podczas zakupów w których nikt nas nie pogania i możemy poświęcić na te zakupy tyle czasu ile dusza zapragnie. Nie ma co ukrywać, produkty ekologiczne są dzisiaj jednymi z najlepiej sprzedających się produktów, jednak co tak naprawdę się za nimi kryje i co stoi za ich popularnością?


Jak to jest, ze niektóre warzywa są ekologiczne, a niektóre nie są

Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że wszystkie warzywa są ekologiczne. Wszak to przecież sama natura, prawda? Jednak jest to dosyć mylna teoria i warzywa ekologiczne a warzywa pozbawione określenia ekologiczne czy bio dzieli i różni naprawdę wiele. Na pierwszy rzut oka oba produkty mogą być do siebie bliźniaczo podobne, jednak jeśli zainteresujemy się tą kwestią nieco szerzej z całą pewnością dostrzeżemy znaczące różnice, które nie mogą nam umknąć. Po pierwsze, zacznijmy od tego, iż aby dowiedzieć się czy rzeczywiście mamy styczność z w stu procentach naturalnym produktem powinniśmy sprawdzić jego skład. Otóż, różnica między warzywami ekologicznymi a tymi zwykłymi jest taka, jak w przypadku również innych produktów, iż podczas produkcji nieekologicznej producenci bardzo często i niezwykle chętnie decydują się na używanie tańszych, nieco łatwiej dostępnych i bardzo często o wiele bardziej efektywnych zamienników dla niektórych składników naszego produktu. Dotyczy to również warzyw. Mianowicie już od najwcześniejszych faz ich rozwoju gleba nawożona jest różnymi składnikami pochodzenia chemicznego, a same warzywa są w pewien sposób modyfikowane, tak by ich plony były jak najbardziej obfite i by produkcja przynosiła jak najmniejsze straty, do tego produkt musi przebyć bardzo długą drogę od hali produkcyjnej na półki sklepowe, więc dodawane są do niego różnej maści chemiczne konserwanty by wydłużyć jego piękny wygląd i termin ważności do spożycia. W przypadku warzyw ekologicznych taka praktyka jest niedozwolona i jest to dosyć restrykcyjnie przestrzegane.
Warzywa ekologiczne są po prostu zdrowsze
Po drugie należy wspomnieć, iż teoretycznie żaden produkt wprowadzony do regularnej sprzedaży nie może powodować u nas zagrożeń dla naszego zdrowia ani tym bardziej życia, jednakże niezależne badania jasno i nieubłaganie wskazują, iż spożywanie produktów stworzonych z dodatkiem chemii regularnie po wielu latach może nieść naprawdę zgubne skutki na stan naszego zdrowia, a wzmożone reakcje alergiczne to najlżejszy z tych skutków. Dlatego też warto zastanowić się nad tym jakie produkty zdarza się nam spożywać najczęściej i kupować je tylko z półek ekologicznych. Tak będzie po prostu lepiej dla stanu naszego zdrowia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here